Rusko podmieňuje reštrukturalizáciu úveru Cypru

20.04.2013 Celý región

Washington 20. apríla (TASR) - Rusko chce hrať v rokovaniach o riešení cyperských finančných problémov väčšiu úlohu, no svoj úver Cypru bude ochotné reštrukturalizovať až vtedy, keď budú chránené jeho záujmy, najmä tie týkajúce sa ruskej banky VTB. Povedal to na záver zasadnutia ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk krajín skupiny G20 vo Washingtone ruský minister financií Anton Siluanov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruské banky a firmy naliali do Cypru od 90. rokov minulého storočia miliardy dolárov s cieľom využiť nízke dane, ktoré ostrovná krajina ponúkala. Mnohé z nich však nečakane zaskočila dohoda Cypru s medzinárodnými veriteľmi o záchrannom úvere, na základe ktorej klienti bánk s vkladmi nad 100.000 eur prídu o nemalú časť svojich peňazí.

"Diskutovali sme o potrebe zvýšiť účasť Ruskej federácie na rokovaniach o pomoci Cypru, keďže aj my sme veriteľom ostrovnej krajiny," povedal Siluanov novinárom na okraj zasadnutia G20. Minister, ktorý počas zasadnutia rokoval s viacerými predstaviteľmi eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) dodal, že je ochotný prehodnotiť úlohu Ruska v otázke Cypru, no pod podmienkou, že "sa vezmú do úvahy záujmy Ruskej federácie".

Rusko poskytlo Cypru v roku 2011 5-ročný úver v hodnote 2,5 miliardy eur a nedávno uviedlo, že je ochotné ho reštrukturalizovať, konkrétne predĺžiť lehotu splatnosti a znížiť úrok zo 4,5 na 2,5 %. "Sme pripravení reštrukturalizáciu podporiť, ak sa zohľadnia naše záujmy a našim záujmom je, aby divízia ruskej banky VTB pracovala za normálnych podmienok," dodal Siluanov.

"Peniaze našich firiem tam zmrazili. Boli by sme radi, ak by sa dostali späť k tým, ktorým sú určené," povedal. Jeho vyjadrenia sa týkajú Ruskej komerčnej banky, ktorá je divíziou VTB, druhej najväčšej banky v Rusku a má sídlo na Cypre.

Vedenie VTB poslalo tento mesiac ruskej vláde list so žiadosťou, aby Moskva pomohla zrušiť obmedzenia na jej prevádzky na Cypre. Podľa Siluanova teoreticky zástupcovia eurozóny a MMF nie sú proti skorému zrušeniu obmedzení. "Na budúci týždeň sa uskutoční ďalšie kolo rozhovorov o tejto otázke, uvidíme, aký bude výsledok," dodal ruský minister.
 

Vyberte región